Satranç

“Satranç Hayatın bir İzdüşümüdür..”

Çocuk eğitiminde satrancı bir araç olarak kullanıp, hayata yönelik mesajlarımızı satranç modeli üzerinden verebiliriz. Oyunun felsefesini kavramaya başlayan çocuk, satranç için değerli olanın hayat için de geçerli olacağını anlayacaktır.

Satranç sadece bir oyun olarak düşünülmemeli ardındaki düşünce birikimi, felsefesi uygun dozlarda çocuğa verilmelidir. Bu şekilde bu oyundan arzu ettiğimiz maksimum faydayı sağlamış oluruz.
Çocuklarımıza iyiyi kötüyü, neleri yapıp neleri yapmaması gerektiğini didaktik bir anlayış içinde öğretmeye çalıştığımızda bunun yarar sağlamadığı bir gerçektir. Oysa satranç, oyun içinde yapılacak bir hamlenin oyunu nasıl şekillendireceğini, oluşan yeni durumun ne gibi sonuçlar doğurabileceğini bir neden-sonuç ilişkisi içinde ortaya koyar. Bunun sonucunda çocuk günlük hayattaki davranışların satrançta olduğu gibi bazı sonuçları olabileceği gerçeğini kavrar ve çevresine karşı daha sorumlu olmaya yönelir.
Yaşamda da satranç oyununda da esas olan mücadeledir. Satranç bir mücadele yönetimidir. Yönetim becerisidir. Yönetim sanatıdır. Hatta bazen bir kriz yönetimidir. Satranç bizlere yaşamda da kısa ve uzun vadeli hedeflerimiz olması gerektiğini anlatır.